Proovi sellega otsida!

Custom Search

Nov 12, 2010

Mitu pikamaajooksu on kümnevõistluses?

Eelmise teema kommentaariruumis tekkis tuline vaidlus teemal, et millised jooksud kümnevõistlusest on pikamaajooksud ja millised ei ole.Siinkohal oleks paslik moment see vaidlus maha rahustada, enne kui keegi veel pahaseks saab.

Läheneme asjale teaduslikust küljest.
Vaatasin wikisse, seal kirjutatakse sedasi:
Long-distance track event races require runners to balance their energy. Because these types of races are very energy-consuming, one requires mental determination and aerobic conditioning, since stamina is a bigger factor than speed.

Maakeeli võib siis nii öelda, et pikamaajooksud on taktikajooksud. Kümnevõistluse aladest siis: 1500, 400, 100, 110t ja kaugushüppe hoojooks.

Ühes teises kohas oli selline lause kirjas:
Competitors do not use starting blocks.

See välistab 100 ja 110t. Järelikult on kümnevõistluses kolm pikamaajooksuala: 1500, 400 ja kaugushüpe.

M.O.T.T.

7 comments:

  1. Tõnn, sa ajad siin häma. Puru silma noh. Kuigi ma imetlen su loogika kõrget lendu, on see siiski laperdav ja lajatab otse vastu maad nagu ühe tiivaga purjus vares (jaja, bioloog, sina loe: künnivares, Corvus frugilegus), kes üritab sigala (Domus nam Sus domestica) otsast pimedas alla tulla.

    Kõige liigutavam on postituses kirjeldus sportlase sügavast hingeelust: "one requires mental determination"; samuti kirjeldab LOTE kümnevõistlejat täiesti tabavalt:"stamina is a bigger factor than speed".

    Sellega Tõnni postituse seos tegelikkusega sedapuhku lõpeb. Taktikale asja taandada ei saa. Väga taktikalised jooksud on lisaks kaugushüppele näiteks ka odaviskes, teivas- ja kõrgushüppes. Esimesel kahel alal peab muu hulgas näiteks jälgima väga pingsalt, et kohustuslikus korras pihku pistetud äärmiselt ebamugavat riistapuud ära ei kaotaks, et see silma ei läheks ega katki ei läheks ja et see värdjas roigas õigel hetkel käest ära kukuks. Kõrgushüpe on ses suhtes lihtsam, seal peab lihtsalt vaatama, et Nuki ei näeks, et sa kahe jalaga maast lahti tõukad. Kuidas neid kõiki asju teha, nõuab väga taktikalist mõtlemist ja tegutsemist.

    Ja pakkudega on nii, et need ei defineeri ka mitte sittagi. Mul on meeles, millegipärast on need mälupildid küll hägused ja natuke nagu kehavälised, et kunagi olen ka mina startinud 400m pakkude pealt. Võibolla omal algatusel. Aga eks ma ole ka suurvõistluste mees, ja seal starditakse 400m ikka pakkudelt.

    Nii et kõige õigem on pikamaajooks määratleda ikkagi nii, nagu seda tegin juba varemalt: ettekirjutatud pikkusega distants. Sest seda jooksed nii lühidalt kui tahad. Ma pole päris kindel, kuna mul on nii suur vastupidavus et need mõned sammud kannatan ära, aga võibolla ei pea üldse jooksma. Vahet pole, kui peabki, siis teed näo, et jooksed. Igatahes, kümnevõistlusel on ettekirjutatud pikkusega täpselt neli distantsi.

    T.T.V.M.E.A.O.L.K.N.K.M.M. - Tarvis Tõestada Või Mitte, Enamus Asju On Lihtsad, Kui Neid Keeruliseks Mitte Mõelda

    ReplyDelete
  2. Siinkohal võib jooksev doktor (Nuki) inimorganismi seisu(liikumis)kohta paremini selgitada, aga minu nägemuse järgi jaguneb jooksmine lühikeseks ja pikaks kulutatud energitüübi järgi (vesik, pekk, laktoos, laktaat jne).

    Viskan teise kinda. Mis saab 20 võistlusel. Kas 10 ala lõppeb kohe stardis nulliga, sest MOTT defineerib need juba nullialadeks.

    Konsulteerides tegijatega, siis on ka 100m sprint katkestatud kurnatuse tõttu.

    ReplyDelete
  3. minu arusaamine on eelpool defineeritud taktika järgi võttes ja pakkude olemasolul kõik kymnevõistluse alad peale 100, 110 ja 400 puhas pikamaajooks, sest ka kuulitõukes ja kettaheites peab tegema valiku kiiruse ja taktika vahel elik kas liigutata end ennaktempos ja lasta tehnikal laguneda või vastupidi.
    Minu kogemus peab siiski ka 400m jooksu puhtalt taktika mänguks, sest kui ma noorem olin ja Tõnni veel 10võistluses võitsin, siis lasin tal terve jooksu juhtida, et siis lõpuruudustikus teha kiiremaid liigutusi ja jätta ta viimaseks.

    Sport on nõme, joomine lahe!

    ReplyDelete
  4. Vuss, sa pead ilmselgelt rohkem trenni tegema hakkama, kui kõrgushüppe hoojooksul taktikat pead kasutama. Seal on oskust vaja mitte taktikat!

    Kes veel ei tea, siis Vussi praegune treenitus on sellel tasemel, et ta käis eile jooksmas, sörkis umbes 20min ja täna on tal jalad valusad.


    Nuki ka mõni jooksev doktor, ise on ennast katki jooksnud ja terveks ei oska teha. Selline pole ju kellegi ekspert! Aga mainitud energiatüüpitest kasutan ma ainult ühe, pole mütet kõike raisata, lasen kõik alad puhtalt peki pealt.

    Väide, et nulliala puhul ei peaks üldse starti minema, on äärmiselt vale! Küik alad tuleb ära kannatada, isegi siis kui ole lootust punkte saada!

    Jauram, sa väidad et oled juba vanadusest seniilne ja suuda enam 400m jooksus taktikat kasutada?

    Jauram on nõme, joomine on lahe...ja sport ka!

    ReplyDelete
  5. Arvuta oma punktitabelissse kaks lahtrit: Kokku-enne ja kokku 1.aasta, muidu on keeruline arengut jälgida.

    ReplyDelete
  6. Selge, lisan selle ülesande oma to-do listi!

    ReplyDelete
  7. Pikkmaa algab tegelikult 5000m ja kümnevõistluses ei ole ühtegi pikamaajooksu ainult keskmaa(1500m) ja sprindid.

    ReplyDelete

 
free counters Locations of visitors to this page Bookmark This Site